”Hiihtämisen harrastaminen seniorinakin
helpompaa kuin koskaan aiemmin”
Hiihdon moninkertainen arvokisamitalisti Harri Kirvesniemi, 63, ei väsy puhumaan rakastamastaan lajista.
– Hiihto on tehty nykyvälineillä niin helpoksi, että ehdottomasti kannustan ladulle ikään katsomatta kaikkia, jotka vähänkin harkitsevat lajin harrastamista, lataa Kuopiossa Untamon Urheilun 30-vuotispäivillä vieraillut latujen legenda.
– Tämä on monipuolinen ja ystävällinen laji kropalle. Ei tule sellaista iskutusta kuin monessa muussa lajissa.
Nano-pinnoitteet
mullistivat lajin
Kirvesniemi aloitti kilpaa hiihtämisen junioreissa puusuksilla ja rottinkisauvoilla. Välineitten ja olosuhteitten evoluutio onkin rullannut eteenpäin noista ajoista hurjaa vauhtia.
Isoin loikka otettiin vuosina 2007-08, kun markkinoille lanseerattiin ensimmäiset sukset, jotka eivät tarvinneet lainkaan pitovoidetta.
Menneitten vuosikymmenen kynnyskysymyksenä ollut voiteleminen ei olekaan nykyisin enää ongelmana.
– Nano-pinnoitteisten suksien kautta lajin aloittamisen kynnys madaltui radikaalisti. Ihmiset pääsivät hiihtämään nimenomaan perinteistä hiihtotapaa, joka on huomattavasti vapaata vaivattomampaa teknisesti ja lihasvoiman vaatimuksiltaan, summaa Kirvesniemi.
– Ja jos käyttää luistelusuksia tai voideltavia perinteisiä suksia, niin nykyisin löytyy helposti käytettäviä pikavoiteita. Mutta kyllä kynnys lajin aloittamiseen on isosti madaltunut, kun pystyy periaatteessa ottamaan ne sukset ja lähtemään suoraan ladulle.
– Täytyy vain välitä sopivat välineet ja valita aluksi hieman helpommat ladut. Reittejäkin löytyy nykyisin laajalla skaalalla. Latuolosuhteet ovat kehittyneet välineitten tavoin hurjaa vauhtia. Paljon tehdään säilölumi- ja tykkilumilatuja, joten kaudetkin ovat pidentyneet.
Kiteellä sijaitsevalla suksitehtaalla 20 vuotta työskennellyt ja firman toimitusjohtajana nykyisin toimiva Kirvesniemi on huomannut isot muutosten tuulet myös työmaallaan.
– Meillä jopa hieman yli puolet valmistettavista suksista on täysin voitelemattomia. Ja lopuista kaksi kolmasosaa vaatii vain luistovoiteen. Perinteistä pitovoidesuksea ei tehdä periaatteessa enää kuin kilpamalleihin.
Omaa kroppaa
kuunnellen
Kirvesniemen (183 cm) kilpailupaino oli aktiivivuosina 70 kiloa. Ura päättyi vuonna 2001 42-vuotiaana, eikä kroppaan ei ole kertynyt sen jälkeen lisäkiloja.
Hiihtokilometrejä kertyy sen sijaan edelleen messevään malliin.
– No siitä lähden, että talvisin pitää ainakin 2000 kilometriä tulla, lataa mies.
– Ruokailutottumukset ovat pysyneet terveellisenä läpi elämän. Pikaruoka ei ole ollut oikein koskaan oma juttuni. Mutta kyllä pizza aina silloin tällöin maistuu.
Hiihdon senioriharrastajille ja kaikille aloittajille Kirveniemi antaa oivan vinkin.
– Täytyy kuunnella omaa kroppaa ja sen tuntemuksia. Ei niitä kilometrejä tarvitse hampaat irvessä ja veren maku suussa kerätä. Pääasia on, että hiihtämisestä nauttii.
Kirvesniemi on melkoinen lajinsa tietopankki. Tilastot ja analyysit tulevat pöytään tehtaan takuulla.
Miten suomalaisten käy Pekingin olympialaduilla?
– Kyllä sieltä muutama mitali tulee. Ykköstykit Iivo (Niskanen) ja Krista (Pärmäkoski) sekä molemmat pariviestit. Näissä on isoimmat odotusarvot.
Fakta: Harri Kirvesniemi
Ikä: 63 (syntynyt 10.5.1958 Mikkelissä).
Ammatti: Kiteellä suksia valmistavan KSF Sportin toimitusjohtaja.
Saavutukset: Kuusi olympiapronssia (1980-98). MM-kisoissa yksi kulta, kolme hopeaa ja neljä pronssia (1989-97). Maailmancupissa 32 kertaa kolmen parhaan joukossa palkintopallilla (1982-2000). Moninkertainen SM-mitalisti.
Seura: Mikkelin Hiihtäjät.
Yksityiselämä: Naimisissa vuodesta 2015 Anitta Nurmisto-Perän kanssa. Aiemmin naimisissa Marja-Liisa Kirvesniemen (os. Hämäläinen) kanssa (1984-2011). Lapset Elisa ja Anita Kirvesniemi.
Muuta: Harrasti nuorempana myös yleisurheilun kestävyysmatkoja ja juoksi virallisessa kilpailussa 5000 metriä alle 14 minuutin.