uneton

Univaikeudet ikäihmisillä

Usein ihmiset ajattelevat, että univaikeudet ovat vain osa ikääntymistä. Se ei ole. Keho tarvitsee vähemmän unta ikääntyessämme, mutta vakavat unihäiriöt tai vanhusten unettomuus ovat syynä huonoihin nukkumistottumuksiin, lääkkeiden sivuvaikutuksiin, hoitamattomiin unihäiriöihin tai muihin sairauksiin – eivätkä ne ole osa normaalia ikääntymisprosessia.
"Kaikkien eläkeläisten tulisi ottaa käyttöön hyviä nukkumistottumuksia ja ylläpitää päivittäistä fyysistä aktiivisuutta auttaakseen luomaan rauhallista unta edistävän ympäristön." – Tri David N. Neubauer
Hyvät yöunet ovat tärkeitä missä tahansa iässä, mutta ikääntymisen mukana tulevien kognitiivisten vaikeuksien ja heikentyneen immuunijärjestelmän jo kohtaaville eläkeläisille riittävä uni on vielä tärkeämpää. Unen puute voi vaikuttaa keskittymiskykyyn ja muistiin sekä heikentää solujen korjausta ja immuunijärjestelmää. National Sleep Foundationin tutkimuksessa todettiin, että iäkkäiden ihmisten yleisen terveyden ja riittävän unen välillä on suora yhteys. Tutkimuksen mukaan mitä parempi ikääntynen terveys on, sitä paremman unen hän raportoi. Kyselyssä todettiin myös, että yli 65-vuotiailla vastaajilla, jotka ilmoittivat nukkuneensa 7–9 tuntia yössä ja heillä oli vähän tai ei ollenkaan unihäiriöitä, oli positiivisempi mieliala ja heillä oli aktiivisempi ja sitoutuneempi elämäntapa. Toisaalta mitä enemmän diagnosoituja sairauksia oli, sitä todennäköisemmin vastaajat ilmoittivat unihäiriöistä.

On monia syitä, miksi unirytmimme voivat muuttua ikääntyessämme.
Jotkut yleisimmistä syistä vanhusten unihäiriöihin tai unettomuuteen ovat:

Huonot unitavat – Yleisin syy ikääntyneiden unettomuuteen on huono "unihygienia" tai sopimaton uniympäristö. Esimerkkejä huonosta uniympäristöstä ovat: liian monet päiväunet, epäsäännölliset uniajat tai kofeiinin tai alkoholijuomien nauttiminen illalla.
Kipu – Niveltulehduksen, syövän tai muiden heikentävien ja kroonisten sairauksien aiheuttama kipu voi estää vanhuksia nukkumasta kunnolla.
Lääketieteelliset tilat – Lääketieteelliset tilat voivat vaikuttaa uneen muillakin tavoilla kuin kivulla. Toistuvaa virtsaamistarvetta aiheuttavat olosuhteet, Alzheimerin tauti, astma ja muut hengityssairaudet, vaihdevuodet, GERD, diabetes, kaikki voivat häiritä unta.
Lääkkeet – Keskimääräinen eläkeläinen käyttää kuudesta kahdeksaan reseptilääkettä. Monet lääkkeet ja niiden yhteisvaikutukset voivat aiheuttaa unettomuutta.
Liikunnan puute – Säännöllinen liikunta edistää hyvää unta.
Stressi ja emotionaaliset häiriöt – Monet eläkeläiset kärsivät stressistä ja ahdistuksesta joidenkin ikääntymisen tai eläkkeelle jäämisen aiheuttamien merkittävien elämänmuutosten vuoksi. Stressi ja ahdistus voivat johtaa unen puutteeseen.
Diagnosoimattomat unihäiriöt – Vanhuksella voi olla jokin unihäiriö, kuten uniapnea tai levottomat jalat -oireyhtymä (RLS).
On monia syitä, miksi iäkäs henkilö voi kokea unettomuutta ja siksi hoito on yksilöitävä potilaan täydellisen arvioinnin perusteella. Jos tietty unihäiriö, kuten RLS tai uniapnea, todetaan syyksi, hoitoja on saatavilla. Jokaisen jolla on unihäiriöitä, tulisi noudattaa hyviä nukkumistottumuksia ja ylläpitää päivittäistä fyysistä aktiivisuutta, jotta voidaan luoda rauhallista unta edistävä ympäristö.
Muita vinkkejä parempaan uneen ovat: 
- Rajoita kofeiinin kulutusta
- Älä käytä alkoholia ennen nukkumaanmenoa
- Rajoita kaikkien nesteiden saantia juuri ennen nukkumaanmenoa välttääksesi tiheän virtsaamisen
- Älä mene nukkumaan nälkäisenä ja vältä mausteisia ruokia ennen nukkumaanmenoa
- Pidä huone pimeänä


Nukkukaa hyvin!