tanssi

Tutkimukset osoittavat tanssin hyödyt

Tanssi hyödyttää vanhuksia monella tapaa sekä fyysisesti että henkisesti. Tanssivat vanhukset parantavat motorisia taitojaan ja paljon muutakin. Tämä aktiviteetti voi olla osa jokaisen vanhuksen päivää, kunhan se on jokaisen tarpeeseen sopiva.

Ikääntyminen on osa elämää, mutta se ei tarkoita, että ihmisten pitäisi kokea fyysistä ja kognitiivista heikkenemistä sen seurauksena. On monia tapoja taistella tällaista kunnon laskua vastaan, ja yksi ilahduttavista on tanssi! Tanssi on onneksi nostamassa suosiotaan, koska se vaikuttaa koko kehoon ja mieleen positiivisesti. Tutkimuksessa havaittiin seuraavat positiiviset muutokset siinä, kuinka tanssi hyödyttää vanhuksia:
Parempi asento
Nopeammat reaktioajat
Lisää ketteryyttä
Terävämpi mieli
Parempi yleinen hyvinvoinnin tunne
Tanssi auttoi tutkimuksessa mukana olevia iäkkäitä parantamaan motorisia taitojaan ja tasapainoa. 
Väestön ikääntymisen riskit
Tämän päivän ikääntyvä väestö kohtaa suuren määrän riskejä, mutta ihmiset ovat myös enemmän hallinnassa terveyteensä laajan lääketieteellisen tiedon saatavuuden ansiosta. Tiedetään esimerkiksi, että kotona istuva, vähän fyysistä tai kognitiivista toimintaa harjoittava ja ruokavaliotaan laiminlyövä iäkäs ikääntyy paljon vähemmän sulavasti kuin se, joka pysyy aktiivisena sekä fyysisesti että kognitiivisesti ja syö oikein.
Tanssin tiedetään nykyään olevan tapa, jolla eläkeläiset voivat pitää itsensä hyvin vireillä useilla tasoilla. Tämä yksinkertainen, yleismaailmallinen toiminta on helposti saavutettavissa, ja siinä on sosiaalinen elementti, koska kaikenikäiset ja kulttuuriset ihmiset nauttivat tanssimisesta.
Kuinka tanssiminen hyödyttää vanhuksia
Tanssi vaikuttaa moniin kehon alueisiin, myös aivoihin. Kognitiivisen koordinaation yhdistelmä lihasten kanssa on kuin täydellinen harjoitus nurinpäin. Tanssivan ihmisen aivojen on toimittava yhteistyössä lihasten kanssa ns. lihasmuistin luomiseksi, jolloin henkilö voi liikkua sujuvasti. Tämän harrastuksen säännöllinen harjoittaminen voi auttaa minimoimaan kognitiivisen heikkenemisen riskiä ihmisen ikääntyessä.
Itse asiassa jotkut tutkimukset osoittavat jopa, että säännöllinen tanssi voi rajoittaa ihmisen tuntemaa huimausta, mikä on toinen ikääntyvän väestön huolenaihe. Tämä ei tarkoita sitä, että iäkäs tarvitsisi suinkaan aivan balettiharjoitusta, mutta parempi tasapaino saavuttaminen ja huimauksen vähentäminen tanssin avulla ehkäisee vahingollisia kaatumisia.
Kaiken kaikkiaan tanssi antaa aivoille ja keholle terveellistä stimulaatiota. Kun fyysinen aktiivisuus pumppaa verta aivoihin, aivot toimivat yleisesti paremmin. Lisäksi tällaisella aivojen stimulaatiolla on pienempi kognitiivisen heikkenemisen todennäköisyys
Tanssi on hauskaa ja virkistävää samanaikaisesti; se tarjoaa vanhuksille harjoittelua keholle yhdistettynä kognitiiviseen stimulaatioon, jota he tarvitsevat pysyäkseen "terävänä".
Luuston terveys paranee
Tanssin edellyttämä jatkuva liikkuminen voi parantaa luuston terveyttä, jonka heikkeneminen on toinen ikääntymisen riski. Jatkuvalla stimulaatiolla luusolut kääntyvät jatkuvasti ympäri, mikä tarkoittaa vähemmän haurautta ja vähemmän murtuneita luita. Ikääntyneet ihmiset, jotka elävät istuvaa elämää tai jopa ne, jotka käyttävät vain kävelyn tai pienten harjoitusten vaikutuksia, kokevat enemmän luukatoa ja haurautta kuin ne, jotka osallistuvat johonkin niin voimakkaaseen ja stimuloivaan kuin tanssi.
Pitäisikö vanhusten käydä yökerhoissa joka ilta pysyäkseen nuorina? Onneksi vastaus on ei! Tutkimukset osoittavat että jo tunti viikossa tanssitunnilla riittää; siinä kaikki, mitä he tarvitsivat kokeakseen tanssin tarjoaman paremman asennon, nopeammat reaktioajat ja terävämmän mielen. 
Fyysinen ja kognitiivinen toiminta tanssin muodossa auttaa pysymään virkeänä fyysisesti ja henkisesti, mikä edistää elämänlaatua kultaisina vuosina. So let's dance!