Vanheneminen ja autoilu

Eipä juuri ole suurempaa tunnetta kuin vapaus päästä ulos ja tien päälle. Jo lapsuudesta voi muistaa toiveen, että saisi itse ajaa autolla juuri sinne minne itse haluaa.

Aikuisuuteen siirtyessään useimmille meistä ei luultavasti koskaan tule mieleen, että ajaminen on etuoikeus. Kuitenkin ikääntyessämme on otettava huomioon monia tekijöitä ajamisessa ja sitä, miten muutokset meissä vaikuttavat matkan tekemiseen. Miten voisimme turvata matkanteon sekä meille itsellemme ja ympärillämme oleville ihmisille. Lisäksi tulee arvioida riskit ja jopa mahdollinen ratkaisu pysyä poissa tieltä kokonaan.

Fyysinen terveytesi on avain turvalliseen ajamiseen

Kun päätät, onko turvallista jatkaa ajamista, sinun on todennäköisesti arvioitava fyysinen kuntosi. Fyysiseen terveyteesi liittyy useita näkökohtia, joita et ehkä ole pitänyt välttämättöminä ajokokemuksellesi.

Kolme tärkeintä ratin takana tarvittavaa fyysisen terveytesi ominaisuutta ovat näkö, kuulo ja koordinaatio.

Kaikissa kolmessa tapauksessa on ehdottoman välttämätöntä, että otat yhteyttä lääkäriin saadaksesi yksityiskohtaisia tietoja tilasi.

Jos näkökykysi heikkenee, voi olla erityisen vaikeaa tunnistaa ajokokemuksesi kannalta keskeisiä katukylttejä, turvamerkkejä, ajovaloja, vaaroja, muita ajoneuvoja, jalankulkijoita ja jopa laitteita.

Voit korjata mahdollisen näköongelman rajoittamalla ajamisen päiväsaikaan, koska pimeässä ajaminen vaikeuttaa entisestään näkemistä. Voit myös välttää ajamista vaarallisella säällä, kuten sateella, lumella tai räntäsateella, koska riskitekijät lisääntyvät ja sateet heikentävät näkyvyyttä.

Silmälaseja käyttävä, muista pitää lasisi aina autossasi.

Kuulo on erittäin tärkeä osa ajamista. Et ehkä ole tullut ajatelleeksi kuinka tärkeä kuulo on ajaessasi. Autosi sisä- ja ulkopuoliset äänet voivat kertoa sinulle paljon siitä mitä tapahtuu tielläsi. Jos et pysty tunnistamaan hälytysajoneuvojen sireenejä, toisia ajoneuvoja, ohikulkijoita ja muita tiellä olevia asioita, et voi tehdä asianmukaisia päätöksiä ajaessasi. Erinomainen tapa parantaa kuuloa autosi käytön aikana on yksinkertaisesti poistaa kaikki häiriötekijät, kuten autoradio, ajon aikana.

Fyysinen koordinaatio tulee peliin ajon aikana. Säryt, kivut ja muut ongelmat voivat vaikuttaa liikealueeseesi, mikä tekee sinusta vähemmän kykenevän suorittamaan turvalliseen ajamiseen liittyviä liikkeitä. Tälläinen liike voi olla esimerkiksi katsominen olkapääsi yli sokean alueen tarkistamiseksi.

Yleinen fyysinen terveytesi on muuttuvatekijä, josta sinun pitäisi myös olla rehellinen itsellesi. Kaikki krooniset fyysiset sairaudet, joista kärsit, voivat heikentää merkittävästi henkilökohtaista liikenneturvallisuuttasi. Nämä riskit voivat myös vahingoittaa muita. Keskustele lääkärisi kanssa sairauksista, kuten diabeteksesta, Parkinsonin taudista, niveltulehduksesta, kohtauksista ja muista kroonisista ongelmista, jotka voivat aiheuttaa ongelmia ratin takana.

Mielenterveys on otettava huomioon ratissa

Yhtä tärkeä kuin fyysinen terveytesi on ajokyvyllesi, on henkinen kykysi käsitellä tieliikenteeseen liittyviä tehtäviä.

Yksi ensimmäisistä asioista, jotka on otettava huomioon, on reaktioaika. Pystytkö huomaamaan tärkeitä tietoja tiellä? Pystytkö tekemään nopeita päätöksiä pitääksesi itsesi ja muut turvassa? Voivatko aivot rekisteröidä tarvittavat toimet näiden päätösten tekemiseksi ja ilmoittaa kehollesi tehdä oikeat säädöt kohtuullisessa ajassa?

Nämä ovat kaikki reflekseihisi ja reaktioaikaasi liittyviä kysymyksiä. Ja ikääntyessäsi et ehkä ole varma, että voit olla riippuvainen aivoistasi pystyäksesi vastaamaan tehokkaasti haastettaessa. Olisi viisasta kysyä lääkäriltäsi ennakoivia kysymyksiä reflekseistäsi ajokykyäsi harkittaessa.

Aivan kuten fyysinen terveytesi, on olemassa monia asioita, jotka vaikuttavat vakavasti mielenterveyteesi ja aiheuttavat sinulle riskin tiellä. Miesten ja naisten, jotka kärsivät Alzheimerin taudista ja dementiasta, tulisi varmasti keskustella lääkärin kanssa onko autolla ajaminen enää mahdollista. Lievemmät olosuhteet, jotka voivat vaikuttaa stressiin, huomiokykyyn ja keskittymiseen, on myös otettava huomioon.

Muutokset ajoasennossa voi auttaa turvaamaan tiellä liikkumisen

Kun olet harkinnut riskitekijöitä, saatat tuntea tarpeelliseksi jopa luopua ajokortista. Kuitenkin voi olla useita tapoja muuttaa ajokokemustasi ja parantaa kykyäsi olla turvallinen ajon aikana. Muutamalla ajoasennon säätämisellä voit jatkaa elämääsi tiellä, samalla kun otat huomioon henkilökohtaisen ja yleisen turvallisuuden.

Ensimmäinen asia, jonka voit tehdä rauhoittaaksesi itseäsi ja rakkaitasi, on olla tietoinen lääkkeistäsi ja niiden vaikutuksesta ajamiseen. Iästä riippumatta monet kuljettajat jättävät huomiotta reseptilääkkeiden varoitustarrat, kun heitä varoitetaan käyttämästä moottoriajoneuvoa tai raskaita koneita, mikä vaarantaa muita ja itseään. Vastuullinen päätös edellyttää, että olet tietoinen päivittäin käyttämiesi lääkkeiden vaikutuksista. Vältä ajamista ollessasi sellaisten lääkkeiden vaikutuksen alaisena, voit tehdä itsellesi ja muille suuren palveluksen.

Fyysistä vointia ajaessa voi parantaa huomioimalla auton säädöt kohdilleen. Voit halutessasi säätää kuljettajan istuimen korkeutta saavuttaaksesi paremmin ohjauspyörän ja polkimet tai nähdäksesi ympäristön. Joissain autoissa voit myös tuoda ohjauspyörän lähemmäs istuma-asentoasi. Voit myös nostaa tai laskea ohjauspyörää oikealle kohdalle. Muista, että ohjauspyöräsi ei saa olla liian lähellä rintakehäsi. Jos ohjauspyörä on liian lähellä sinua se voi rajoittaa liikerataasi.

Voit ehkä ostaa myös laitteita, kuten poljinpidennyksen, joka parantaa ajokokemustasi tehokkaammaksi ja mukavammaksi.