tasapaino

Säilytä tasapaino

Ikäihmisillä on keskimääräistä enemmän tasapaino-ongelmia ja kaatumiset ovat todellä yleisiä yli 65-vuotiailla. Putoamisen aiheuttamat vammat, kuten lonkan murtuminen, voivat muuttaa vanhuksen elämää ikävällä tavalla; eristyneisyyttä ja itsenäisyyden menetystä. Vanhuksille ja heidän hoitajilleen tasapainohäiriöiden ja kaatumisten ehkäisyn ymmärtäminen sekä tieto siitä, milloin apua voidaan saada, voi auttaa välttämään kaatumisia ja sen mahdollisesti aiheuttamia tuhoisia seurauksia.

Tasapainohäiriö on häiriö, joka saa sinut tuntemaan olosi epävakaaksi, kevyeksi tai ikään kuin sinä tai huone pyörit. Tasapainohäiriöt voivat johtua sisäkorvan häiriöistä, mutta ne voivat johtua myös näköongelmista, luuston ongelmista tai hermo-ongelmista tai jopa tiettyjen ravinto-aineiden puutteesta. Huimaus on yleisin yli 75-vuotiaiden ihmisten valituksen aihe, kun he menevät lääkäriin.

Tasapainohäiriön oireet

Hyvän tasapainon ylläpitäminen tarkoittaa kykyä pitää vakaa asento kävelemisen tai seisomisen aikana. Tasapainohäiriöinen, voi kävellä epävakaana, kaatua sivuttain seisoaltaan tai hänellä voi olla vaikeuksia kiivetä portaita. Tässä on joitain yleisiä oireita, jotka liittyvät tasapainohäiriöön:

 • Huimaus
 • Putoamisen tunne
 • Visuaaliset ongelmat
 • Sekavuus
 • Ahdistus
 • Pahoinvointi

Tasapainohäiriöiden yleiset syyt

Yleisin syy tasapainohäiriöihin on ikääntymiseen liittyvien tekijöiden yhdistelmä. Sisäkorvan tutkimuksesta tiedämme, että tasapainon ylläpitämisestä vastaavat solut alkavat rappeutua iän myötä. Ikääntyminen ja ikääntymisen sairaudet vaikuttavat myös näkemiseen sekä luihin ja niveliin. Hyvä tasapaino edellyttää, että kaikki nämä järjestelmät toimivat yhdessä. Tässä on joitain muita yleisiä syitä:

 • Asentohuimaus Kiertohuimaus on väärä liikkeen tunne, jota yleensä kuvataan pyörimiseksi. Asentohuimaus johtuu solun muutoksista sisäkorvassa. Tärkein oire on äkillinen huimauskohtaus, kun muutat päänasentoa.
 • Labyrinthitis tai vestibulaarinen neuroniitti. Tasapainoa hallitsevaa sisäkorvan elintä kutsutaan ”labyrintiksi”. Se on luinen rakenne, joka sisältää nestettä ja hermosoluja tasapainoa varten. Jos tämä elin tulehtuu, kuten ylähengitysteiden virusinfektiosta, se aiheuttaa huimausta ja tasapainon menetystä. Tärkeintä hermoa, joka välittää tasapainosignaalit aivoihin ja sieltä, kutsutaan ”vestibulaariseksi hermoksi”. Infektio tai tulehdus voi myös vaikuttaa siihen.
 • Menierin tauti. Tämä on tila, jossa labyrintin sisällä oleva neste lisääntyy. Menierin tauti vaikuttaa sekä tasapainoon että kuuloon. Oireita ovat kuulonalenema, joka tulee ja menee, häiriöääni ja täyteyden tunne korvissa ja huimaus.
 • Muut syyt. Pään trauma voi aiheuttaa sisäkorvanesteen vuotamisen, joka aiheuttaa huimausta. Jotkin kasvaintyypit voivat vaikuttaa tasapainoon. Tietyntyyppiset lääkkeet, verenkierto-ongelmat, neurologiset sairaudet ja niskan niveltulehdus voivat kaikki olla tasapainohäiriön syitä.

Tasapainohäiriöiden diagnoosi ja hoito

Ensimmäinen vaihe on kääntyä lääkärin puoleen, että voidaan sulkea pois yleiset lääketieteelliset ongelmat tai lääkkeet, jotka saattavat aiheuttaa tasapainohäiriöitä. Jos lääkärisi mielestä tarvitset erikoislääkäriä, sinut ohjataan yleensä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriin. Tässä on joitain testejä, joita käytetään tasapainohäiriön diagnosointiin:

 • Audiogrammi. Täydellinen kuulotesti on tärkeä sellaisten sairauksien kuten Meniere tai kasvainten havaitsemiseksi, jotka saattavat työntää vestibulaarista hermoa.
 • Elektronistagmogrammi (ENG). Tämä testi mittaa silmiesi liikettä ja on hyödyllinen havaitsemaan sisäkorvan poikkeavuuksia.
 • Tietokonepohjainen posturografia. Tässä testissä potilas seisoo liikkuvalla alustalla, kun tietokone mittaa kehon reaktiota muuttuviin asentoihin.

Muita testejä, jotka voidaan tehdä, ovat verikokeet ja erityinen aivojen ja sisäkorvan kuvantaminen. Diagnoosista riippuen joitain yleisiä tasapainohäiriöiden hoitoja ovat:

 • Vestibulaarinen kuntoutus. Nämä ovat erikoisharjoituksia, jotka tehdään terapeutin avulla. Vestibulaarisen kuntoutuksen harjoituksia voidaan jatkaa yhdestä kuuteen viikkoon.
 • Fyysinen ja toimintaterapia. Ihmisille, joilla on pitkäaikaisia tai toistuvia tasapainohäiriöitä, fysioterapia voi auttaa heitä vahvistamaan tasapainoon tarvittavia lihaksia sekä opettaa tekniikoita tasapainoharjoituksiin turvallisesti.
 • Lääkkeet ja leikkaus. Lääkkeet, jotka rauhoittavat huimausta, pahoinvointia ja ahdistusta, voivat kaikki olla hyödyllisiä. Vaikeissa huimatapauksissa voidaan käyttää tietyntyyppisiä antibiootteja, jotka parantavat sairaita hermoja sisäkorvassa. Jos lääkehoito ja fysioterapia eivät tehoa, voidaan tarvita kirurginen toimenpide.
 • Ruokavalio. Vähäsuolainen ruokavalio sekä kofeiinin ja alkoholin välttäminen voivat olla hyödyllisiä Menierin taudissa ja muissa tasapainohäiriöissä, joihin vaikuttaa verenpaine.

Useimmissa tapauksissa tasapainohäiriöitä voidaan hoitaa onnistuneesti, ja monissa tapauksissa tämä voi estää putoamiseen liittyvän vamman. Tasapainohäiriö voi myös olla merkki vakavasta lääketieteellisestä ongelmasta, joten oireita ei tule koskaan jättää huomiotta. Huimauksen oireita voi olla vaikea selittää, ja niitä voidaan kuvata epävakaiseksi, kevyeksi, pyöriväksi, liikkuvaksi, pyörryttäväksi tai heijaavaksi. Myös muut oireet kannattaa pitää mielessä, kuten pahoinvointi, näön hämärtyminen, ahdistus tai sekavuus.

Aiemmat kaatumiset, epävakaa kävely, kurottelut ja kiinnipitämisen ongelmat esim. sängystä tai tuolista noustessa tulee huomioida. Vanhempien ihmisten on luotettava enemmän visuaalisiin vihjeisiin tasapainon takaamiseksi, joten on hyvä pitää valoja päällä pimeän ja hämärän aikana. Kodissa on huomioita kynnykset ja matot sekä sähköjohdot ja muut asiat, joihin voisi kompastua.

Kyky tasapainoon pienenee iän myötä, mutta tasapainon menettäminen ei ole normaali osa ikääntymistä. Useimmat tasapainohäiriöt voidaan hoitaa ja monet kaatumiset voidaan estää.