Ikäänny oikein

Terveenä pysyminen ja hyvän olon tunne on tärkeää missä tahansa iässä. Nämä vinkit voivat auttaa sinua selviytymään ikääntymisen seurauksista ja elämään elämää täysillä.
 
Terveellisen ikääntymisen avaimet
Vanhetessamme koemme merkittäviä elämänmuutoksia, kuten uramuutokset ja eläkkeelle siirtyminen, lapset kotoa lähteminen, läheisten menetys, fyysiset ja terveyshaasteet - ja jopa itsenäisyyden menetys. Se, miten käsittelemme ja kasvamme näistä muutoksista, on usein terveellisen ikääntymisen avain.

Muutoksista selviytyminen on vaikeaa missä tahansa iässä, ja on luonnollista murehtia kokemiasi tappioita. Tasapainottamalla menetystäsi positiivisilla tekijöillä, voit kuitenkin pysyä terveenä ja jatkaa itsesi kehittämistä kulkiessasi rajapyykkien  60, 70, 80 ohi ja siitäkin pidemmälle.

Sen lisäksi, että oppii sopeutumaan muutokseen, terve ikääntyminen tarkoittaa myös uusien asioiden löytämistä, nauttimista, pysymistä fyysisesti ja sosiaalisesti aktiivisena ja tuntemista yhteyttä yhteisöön ja rakkaisiin. Valitettavasti monille meistä ikääntyminen tuo myös ahdistusta ja pelkoa. Kuinka hoidan itseni varttuneemmassa iässä? Entä jos menetän puolison?

Monet näistä peloista johtuvat ikääntymistä ajatelluista väärinkäsityksistä. Totuus on, että olet vahvempi ja joustavampi kuin saatat ymmärtää. Nämä vinkit voivat auttaa sinua ylläpitämään fyysistä ja henkistä terveyttäsi ja jatkamaan menestymistäsi iästä tai olosuhteista riippumatta.

Myytit terveestä ikääntymisestä
Myytti: Ikääntyminen tarkoittaa terveyden  heikkenemistä.
Tosiasia: On joitain sairauksia, jotka yleistyvät iän myötä. Ikääntyminen ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti huonoa terveyttä tai sitä, että olet vain kävelijä tai pyörätuolissa istuja. Nykyään yhä vanhemmat nauttivat hyvästä fyysisestä kunnosta, usein jopa paremmasta kuin monet nuoremmat ihmiset. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten terveellinen syöminen, liikunta ja stressin hallinta, voivat auttaa vähentämään kroonisten sairauksien tai vammojen riskiä myöhemmin elämässä.
Myytti: Muistin menetys on väistämätön osa ikääntymistä.
Tosiasia: Ikääntyessäsi saatat lopulta huomata, ettet muista asioita yhtä helposti kuin aiemmin, tai muistojen hakeminen voi alkaa kestää kauemmin. Huomattava muistin menetys ei kuitenkaan ole väistämätön ikääntymisen tulos. Aivoharjoittelua ja uusien taitojen oppimista voidaan tehdä missä tahansa iässä, ja voit tehdä monia asioita pitämään muistisi terävänä. Mitä nopeammin aloitat, sitä nopeammin hyödyt.

Myytti: Et voi opettaa vanhalle koiralle uusia temppuja.
Tosiasia: Yksi ikääntymisen vahingollisimmista myyteistä on, että tietyn iän jälkeen et voi enää kokeilla mitään uutta tai osallistua asioihin. Päinvastoin. Keski-ikäiset ja vanhemmat aikuiset ovat yhtä kykeneviä oppimaan uusia asioita ja menestymään uusissa ympäristöissä, ja heillä on elämänkokemuksen mukana olevaa viisautta. 

Ikääntymisen hyvinvointivinkki 1: Opi selviytymään muutoksista
Ikääntyessäsi tulee olemaan sekä ilon että stressin jaksoja. On tärkeää rakentaa sietokykyäsi ja löytää terveellisiä tapoja selviytyä haasteista. Tämä kyky auttaa sinua hyödyntämään hyviä aikoja ja pitämään näkökulman vaikeina aikoina.

Keskity asioihin, joista olet kiitollinen. Mitä kauemmin elät, sitä enemmän menetät. Mutta kun menetät ihmisiä ja asioita, elämä muuttuu entistä arvokkaammaksi. Kun lopetat asioiden pitämisen itsestäänselvyytenä, arvostat ja nautit siitä, mitä sinulla on vielä enemmän.

Tunnusta ja ilmaise tunteesi. Sinulla voi olla vaikeuksia osoittaa tunteita. Ehkä tuntuu, että tällainen tunteiden osoittaminen, on sopimatonta ja osoittaa heikkoutta. Tunteiden hautaaminen voi kuitenkin johtaa vihaan, kaunaan ja masennukseen. Älä kiellä mitä olet käymässä läpi. Löydä terveellisiä tapoja käsitellä tunteitasi, ehkä puhumalla läheisen ystävän kanssa tai kirjoittamalla päiväkirjaan.

Hyväksy ne asiat, joita et voi muuttaa. Monet asiat elämässä ovat meidän hallinnassamme. Sen sijaan, että painottaisit niistä, keskity niihin asioihin, joita voit hallita, kuten tapaan, jolla päätät reagoida ongelmiin. Kohtaa rajoituksesi arvokkaasti ja terveellinen annos huumoria.

Etsi hopeareunus. Kuten sanonta kuuluu: "Mikä ei tapa meitä, tekee meistä vahvempia." Kun kohtaat suuria haasteita, yritä pitää niitä henkilökohtaisen kasvun mahdollisuuksina. Jos omat huonot valintasi vaikuttivat stressaavaan tilanteeseen, pohdi niitä ja opi virheistäsi.

Tee päivittäisiä toimia selviytyäksesi elämän haasteista. Kun haaste näyttää liian suurelta käsiteltävältä, sen pyyhkiminen maton alle näyttää usein helpoimmalta vaihtoehdolta. Mutta ongelman huomiotta jättäminen ei tee sitä katoamaan; se saa sekä ongelman että ahdistuksen kasvamaan. Ota sen sijaan asiat yksi pieni askel kerrallaan. Jopa pieni askel voi muistuttaa, ettet ole voimaton.

Pysy terveenä huumorin, naurun ja leikin kautta
Nauru on vahva lääke sekä keholle että mielelle. Se auttaa sinua pysymään tasapainossa, energisenä, iloisena ja terveenä missä tahansa iässä. Huumorintaju auttaa sinua selviytymään vaikeista ajoista, katsomaan itsesi ulkopuolelle, nauramaan elämän järjettömyydestä ja ylittämään vaikeudet. 

Vinkki 2: Löydä merkitys ja ilo 
Keskeinen ainesosa terveellisen ikääntymisen reseptissä on jatkuva kyky löytää elämän merkitys ja ilo. Ikääntyessä elämäsi muuttuu ja menetät vähitellen asioita, jotka aikaisemmin käyttivät aikaa ja antoivat elämälle tarkoituksen. Esimerkiksi työsi voi muuttua, voit lopulta jäädä eläkkeelle, lapsesi voivat lähteä kotoa tai muut ystävät ja perheenjäsenet voivat siirtyä kauas. Mutta tämä ei ole aika lopettaa etenemistä. Myöhempi elämä voi olla uusien jännittävien seikkailujen aika, jos annat sen. Jokaisella on erilaisia tapoja kokea merkitys ja ilo, ja harrastamasi aktiviteetit voivat muuttua ajan myötä. Jos urasi hidastuu tai jää eläkkeelle tai jos lapsesi lähtevät kotoa, saatat löytää enemmän aikaa nauttia toiminnasta työn ulkopuolella ja perheen ulkopuolella. Henkinen ravitseminen ei koskaan hukkaa. Jos et ole varma, mistä aloittaa, kokeile seuraavia ehdotuksia:
Nosta kauan unohdettu harrastus tai kokeile uutta harrastusta. Ryhmätoimintaan osallistuminen tai liittyminen klubiin tai urheilutiimiin on loistava tapa harrastaa harrastusta ja laajentaa sosiaalista verkostoa samanaikaisesti.

Opi jotain uutta, kuten instrumentti, vieras kieli, uusi peli tai uusi urheilulaji. Uusien toimintojen oppiminen ei vain lisää merkitystä ja iloa elämään, vaan voi myös auttaa ylläpitämään aivojesi terveyttä ja estämään henkisen heikkenemisen.

Osallistu yhteisöösi. Kokeile osallistua paikalliseen tapahtumaan tai vapaaehtoistyöhön sinulle tärkeän syyn vuoksi. Merkitys ja tarkoitus, jonka löydät muiden auttamisessa, rikastuttaa ja laajentaa elämääsi. 

Matkusta johonkin uuteen tai mene viikonloppumatkalle paikkaan, jossa et ole koskaan käynyt

Vietä aikaa luonnossa. Tee luonnonkaunis vaellus, mene kalastamaan tai telttailemaan, nauti hiihtomatkasta tai kävelytä koiraa puistossa.

Nauti taiteesta. Käy museossa, mene konserttiin tai näytelmään, liity kirjaryhmään tai käy taidetunnilla.

Kirjoita muistelmasi tai näytelmä elämäsi kokemuksista.

Mahdollisuudet ovat rajattomat. Tärkeää on löytää aktiviteetteja, jotka ovat sekä mielekkäitä että miellyttäviä sinulle.
Vinkki 3: Pysy yhteydessä
Yksi ikääntymisen suurimmista haasteista on tukiverkostosi ylläpitäminen. Yhteyden pitäminen ei ole aina helppoa ikääntyessäsi - edes niille, joilla on aina ollut aktiivinen sosiaalinen elämä. Uramuutokset, eläkkeelle siirtyminen, sairaudet ja muuttaminen pois alueelta voivat viedä läheiset ystävät ja perheenjäsenet. Ja mitä vanhemmaksi tulet, sitä enemmän ihmisiä väistämättä menetät. Myöhemmässä elämässä liikkuminen voi olla vaikeaa joko sinulle tai sosiaalisen verkostosi jäsenille.

On tärkeää löytää tapoja tavoittaa ja muodostaa yhteys muihin riippumatta siitä, asutko puolison tai kumppanin kanssa. Säännöllisen liikunnan lisäksi sosiaalisella pysymisellä voi olla eniten vaikutuksia terveyteen ikääntyessäsi. Jos sinulla on joukko ihmisiä, voit kääntyä yrityksen ja tuen puoleen ikäsi ollessa puskuri yksinäisyyttä, masennusta, vammaisuutta, vaikeuksia ja menetyksiä vastaan.

Hyvä uutinen on, että on monia tapoja olla muiden ihmisten kanssa. Sillä ei ole merkitystä, mitä teet, kunhan löydät tapoja päästä ulos talosta (jos mahdollista) ja seurustella:
Pidä yhteyttä säännöllisesti ystävien ja perheen kanssa. Vietä aikaa ihmisten kanssa, joista nautit ja jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi. Se voi olla naapuri, jonka kanssa haluat harrastaa liikuntaa, lounaspäivämäärä vanhan ystävän kanssa, ostoksilla lastesi kanssa tai leikkiä lastenlastesi kanssa. Vaikka et olisikaan lähelläsi, soita tai lähetä sähköpostia usein, jotta suhteet pysyvät tuoreina.

Pyri saamaan uusia ystäviä. Kun menetät piireihisi kuuluvia ihmisiä, on välttämätöntä luoda uusia yhteyksiä, jotta sosiaalinen elämäsi ei heikkene. Tee kohta ystävystyä sinua nuorempien ihmisten kanssa. Nuoremmat ystävät voivat elvyttää sinut uudestaan ja auttaa sinua näkemään elämän uudesta näkökulmasta.

Vietä aikaa vähintään yhden henkilön kanssa päivittäin. Riippumatta asumis- tai työskentelytilanteestasi, sinun ei pitäisi olla yksin päivä päivältä. Puhelin tai sähköpostiosoite ei korvaa viettää aikaa muiden ihmisten kanssa. Säännöllinen kasvokkain tapahtuva kontakti auttaa torjumaan masennusta ja pysymään positiivisena.

Vapaaehtoisuus. Palautus yhteisölle on hieno tapa vahvistaa sosiaalisia siteitä ja tavata muita, jotka ovat kiinnostuneita samankaltaisesta toiminnasta tai joilla on samanlaisia arvoja. Vaikka liikkumisesi muuttuisi rajoitetuksi, voit osallistua vapaaehtoistyöhön puhelimitse.

Etsi tukiryhmiä muutoksen aikoina. Jos sinä tai rakkaasi selviytyt vakavasta sairaudesta tai viimeaikaisesta menetyksestä, voi olla erittäin hyödyllistä osallistua tukiryhmään muiden kanssa samojen haasteiden edessä.

Vinkki 4: Ole aktiivinen ja lisää elinvoimaa
Älä uppoa myyttiin, jonka mukaan vanheneminen tarkoittaa automaattisesti sitä, että et enää tunne olosi hyväksi. On totta, että ikääntymiseen liittyy fyysisiä muutoksia, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa epämukavuutta ja vammaisuutta. Vaikka kaikkia sairauksia tai kipuja ei voida välttää, monet ikääntymiseen liittyvistä fyysisistä haasteista voidaan voittaa tai lieventää huomattavasti harjoittelemalla, syömällä oikein ja huolehtimalla itsestäsi.

Ja ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa! Ei ole väliä kuinka vanha olet tai kuinka epäterveellistä olet ollut aiemmin, kehosi hoidosta on valtavia etuja, jotka auttavat sinua pysymään aktiivisena, terävöittämään muistiasi, parantamaan immuunijärjestelmääsi, hallitsemaan terveysongelmia ja lisäämään energiaasi. Itse asiassa aikuiset, jotka harjoittavat liikuntaa myöhemmin elämässä, osoittavat usein suurempia fyysisiä ja henkisiä parannuksia kuin nuoremmat kollegansa - koska heitä ei rasita samat urheiluvammat, joita monet säännölliset harrastajat kokevat ikääntyessään. Vastaavasti monet iäkkäät aikuiset ilmoittavat olevansa parempia kuin koskaan, koska he pyrkivät enemmän olemaan terveitä kuin nuorempana.

Treenaa
Äskettäin tehdyssä ruotsalaisessa tutkimuksessa todettiin, että liikunta on tärkein tekijä pitkäikäisyydessä ja lisää elämääsi - vaikka et aloittaisikaan liikuntaa vasta vanhempina vuosina.

Mutta kyse ei ole vain vuosien lisäämisestä elämään, vaan elämän lisäämisestä vuosiin. Liikunta auttaa ylläpitämään voimaa ja ketteryyttä, lisää elinvoimaa, parantaa unta, lisää mielenterveyttäsi ja voi jopa auttaa vähentämään kroonista kipua. Liikunnalla voi olla myös syvällinen vaikutus aivoihin, mikä auttaa estämään muistin huononemista, kognitiivista heikkenemistä ja dementiaa.

Liikuntavinkit vanhemmille aikuisille
Tarkista lääkäriltäsi ennen minkään liikuntaohjelman aloittamista. Selvitä, vaikuttavatko terveydentilasi tai käyttämäsi lääkkeet valitsemaasi liikuntatapaan.
Löydä haluamasi aktiviteetti, joka motivoi sinua jatkamaan. Haluat ehkä käyttää ryhmässä, kuten urheilussa tai luokassa, tai mieluummin yksilöllisempää liikuntaa, kuten uintia.
Aloita hitaasti. Jos olet uusi liikunta, muutama minuutti päivässä vie sinut hyvällä tavalla kohti terveellistä tapaa. Lisää hitaasti aikaa ja voimakkuutta loukkaantumisen välttämiseksi.
Kävely on hieno tapa aloittaa liikunnan. Liikunnan ei tarvitse tarkoittaa rasittavaa toimintaa tai aikaa kuntosalilla. Itse asiassa kävely on yksi parhaista tavoista pysyä kunnossa. Mikä parasta, se ei vaadi laitteita tai kokemusta, ja voit tehdä sen missä tahansa.
Harjoittele ystävän tai perheenjäsenen kanssa. Voit auttaa pitämään toiset motivoituneina, ja et ole vain hyötyä fyysisestä aktiivisuudesta, vaan myös sosiaalisesta kontaktista.

Syö hyvin
Ikääntyessä suhde ruokaan voi muuttua kehosi mukana. Vähentynyt aineenvaihdunta, muutokset makussa ja hajussa sekä hitaampi ruoansulatus voivat vaikuttaa ruokahaluusi, syötäviin elintarvikkeisiisi ja siihen, miten kehosi käsittelee ruokaa. Mutta nyt, enemmän kuin koskaan, terveellinen syöminen on tärkeää energian ja terveyden ylläpitämiseksi.

Sokeristen ruokien ja puhdistettujen hiilihydraattien välttäminen ja kuitupitoisten hedelmien, vihannesten ja täysjyvien lisääminen ruokavalioon sen sijaan auttaa sinua tuntemaan itsesi energisemmäksi. Syöminen muiden kanssa on loistava tapa pitää yhteyttä ystäviin.

Nuku paljon
Monet aikuiset valittavat ikääntyessään unihäiriöistä, mukaan lukien unettomuus, uneliaisuus päivällä ja usein herääminen yöllä. Mutta ikääntyminen ei automaattisesti tuo unihäiriöitä. Terveiden nukkumistottumusten kehittäminen ikäsi voi auttaa sinua varmistamaan, että saat tarpeeksi laadukasta unta joka yö.

Varmista, että makuuhuoneesi on hiljainen, pimeä ja viileä, vältä keinovaloa näytöistä vähintään tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa ja lisää aktiivisuustasoasi päivän aikana. Rauhoittava nukkumaanmenon rituaali, kuten iltapesu tai musiikin soittaminen, voi auttaa sinua rentoutumaan ja saamaan hyvät yöunet.

Vinkki 5: Pidä mielesi terävänä
On monia hyviä syitä pitää aivosi yhtä aktiivisina kuin kehosi. Liikunta, aivojen pitäminen aktiivisina ja luovuuden ylläpitäminen voivat auttaa ehkäisemään kognitiivista heikkenemistä ja muistiongelmia. Mitä aktiivisempi ja sosiaalisempi olet ja mitä enemmän käytät ja teroitat aivojasi, sitä enemmän etuja saat. Tämä pätee erityisesti, jos urasi ei enää haasta sinua tai jos olet eläkkeellä kokonaan.

Haasta aivosi. Joillekin ihmisille aivojen haastaminen voi merkitä uusien pelien pelaamista tai urheilua. Muut ihmiset voivat nauttia pulmista tai kokeilla uusia ruoanlaitto-reseptejä. Löydä jotain, josta nautit ja haasta aivosi kokeilemalla uusia muunnelmia tai lisäämällä toiminnan harjoittamista. Jos pidät sanaristikoista, siirry haastavampaan ristisanasarjaan tai kokeile uutta sanapeliä. Jos haluat kokata, kokeile täysin erilaista ruokaa tai jos olet golfaaja, yritä alentaa tasoitustasi.

Vaihda tapojasi. Sinun ei tarvitse työskennellä monimutkaisilla ristisanatehtävillä tai palapeleillä, jotta muistisi pysyy terävänä. Yritä työskennellä päivittäin jotain uutta, olipa kyseessä sitten eri reitti töihin tai ruokakauppaan tai hampaiden harjaaminen eri kädellä. Tottumusten vaihtelu voi auttaa luomaan uusia reittejä aivoihin.

Ota aivan uusi aihe. Uuden oppiaineen ottaminen on hyvä tapa jatkaa oppimista. Oletko aina halunnut oppia toisen kielen? Oppia uusia tietokoneitaitoja? Oppia soittamaan pianoa? Esimerkiksi kansalaisopistoissa on monia kursseja, joiden avulla voit opetella uusia asioita.