harrastus

15 harrastusideaa ikäihmisille

1. Urheilu

Ikääntyneiden on erityisen tärkeää pysyä fyysisesti aktiivisina. Tutkimuksen mukaan suurin osa 65-vuotiaista ja sitä vanhemmista viettää päivittäin keskimäärin 10 tuntia tai enemmän istuen tai makuullaan. Tämän takia yli 65-vuotiailla on muuta väestöä suurempi riski liikalihavuuteen ja sydänsairauksiin sairastumiseen. Ensimmäinen harrastusideoistamme on loistava tapa torjua näitä riskejä!

Tarjolla on paljon erilaisia urheilulajeja, jotka auttavat sinua pysymään aktiivisina riippumatta nykyisestä kuntotasostasi tai kokemuksestasi. Urheilu voi olla myös hieno sosiaalinen aktiviteetti, joka tuo sinut lähemmäksi tuntemiasi ihmisiä ja auttaa tapaamaan myös uusia ystäviä.

Esimerkkejä ikääntyneiden suosimista urheilulajeista

Uinti, golf, suunnistus.

Urheilu ei ole tärkeää vain fyysisen hyvinvoinnin, vaan myös mielenterveyden kannalta. Tietenkin urheilun harrastaminen on myös hauskaa!

2. Kuntoharrastukset

Urheilu ei ehkä ole sinun juttusi. On paljon muita tapoja harrastaa liikuntaa ja samalla tavata uusia ihmisiä ja huolehtia terveydestäsi. Tässä on upeita kunto-harrastusideoita kaikentyyppisille ihmisille:

Patikointi, kävely, sauvakävely, pyöräily, kuntosali, jooga, jumppa.

Jos harkitset osallistumista urheiluun tai kuntoiluun, on tärkeää tietää kehosi rajat. Ennen kuin aloitat uuden lajin, sinun tulee puhua lääkärillesi, varsinkin jos sinulla on ongelmia lihastesi, nivelten tai luiden kanssa.

3. Puutarhanhoito

Puutarhasta on paljon etuja ikääntyneille. On mielenkiintoista ja tyydyttävää nähdä kättensä jälki puutarhassa ja katsella kasvunihmeitä. Innokkaat puutarhurit haluavat täyttää puutarhansa (ja parvekkeensa!) kauneimmilla kukilla ja kasveilla, leikata nurmikon kauniiksi, siistiksi ja ehkä jopa kasvattaa hedelmiä ja vihanneksia.

Tässä on vain muutama puutarhaan pääsyn henkinen ja fyysinen hyöty:

  • Stressitasojen alentaminen.
  • Saavutuksen tunne.
  • Ulkomaille raittiiseen ilmaan.
  • Auttaa pitämään kunnossa ja aktiivisena.
  • Voi tarjota ravitsevaa ja terveellistä ruokaa.

Nouseminen ja pysyminen aktiivisena on suuri terveydellemme. Itse asiassa vuoden 2015 tutkimuksessa havaittiin, että vain kaksi 50 minuutin istutuskasvien ja kukkien kastelua voivat parantaa dramaattisesti kestävyyttä, näppäryyttä ja aivotoimintaa. Lisäksi seitsemän viikon kuluttua tutkimuksen osallistujat menettivät painonsa, erityisesti vyötärönsä ympärillä, mikä on yksi vaarallisimmista kehon osista varastoida rasvaa. On siis helppo ymmärtää, miksi puutarhanhoito on yksi suosituimmista harrastusideoista ikääntyneille!

4. Pelaaminen

Yksi mielenkiintoisimmista uutisista viime aikoina on hopeapelaajan nousu. Enemmän 55-vuotiaita pelaa nyt videopelejä kuin koskaan ennen.

Vuoden 2019 tutkimuksen mukaan 42% 55-64-vuotiaista briteistä on pelannut videopelejä viimeisen viiden vuoden aikana. Yli 65-vuotiaille briteille luku oli vaikuttava 27%. Kyse ei ole pelikonsoleista. The Telegraph ilmoitti äskettäin, että joka neljäs yli 65-vuotias käyttää älypuhelinta videopelien pelaamiseen.

Pelaaminen tarjoaa upeaa viihdettä ja antaa sinulle mahdollisuuden seurustella. Suurin osa peleistä antaa sinulle mahdollisuuden pelata ystäviäsi vastaan joko verkossa tai rinnakkain. Voit myös pelata tuntemattomia vastaan verkossa ja keskustella ihmisten kanssa ympäri maailmaa. Tietokonepelien pelaaminen antaa myös aivoille terveellisen haasteen. Vuoden 2015 tutkimuksessa ehdotettiin, että 3D-tietokonepelit voivat auttaa estämään muistin menetystä.

Esimerkkejä peleistä:

Bejeweled – Pelaajat muodostavat vaaka- tai pystyketjut kolmesta tai useammasta samanvärisestä helmestä. Teet tämän vaihtamalla helmiä näytön ympärille.

Wii Sports – Tämä peli on saatavana Nintendo Wii:ssä, ja se käyttää liikkeen sieppaustekniikkaa. Pidä ohjaimesta kiinni ja pelaa urheilua samalla tavalla kuin tosielämässä: heiluta golfmailaa tai iske vaikka nyrkkeilykehässä!

Brain Training – Nämä pelit haastavat mielen ja saavat sinut ajattelemaan. Pelaajat vastaavat kysymyksiin ja ratkaisevat hankalia arvoituksia ja arvoituksia.

Age of Empires – Tämä on yksi maailman suurimmista strategiapelisarjatehtävistä. Pelit keskittyvät historiallisiin aikakausiin, kuten kivi- ja rautakauteen.

Super Mario – Yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista tietokonepeleistä. Tämä peli tarjoaa viihdettä tuntikausiksi ja paljon pulmienratkaisua.

5. Sosiaalinen media

Sosiaalinen media on erityisen suosittu nuoremman sukupolven keskuudessa, mutta myös vanhemmat ihmiset sukeltavat sisään ilmiöön. Tästä ilmiöstä on myös tullut yksi suosituimmista harrastuksista. Vuonna 2020 sosiaalisen median käyttö kasvoi erityisesti iäkkäämpien, eli 65–89-vuotiaiden keskuudessa. 65–74-vuotiassa on jo varsin paljon sosiaalisen median käyttäjiä: suosituimpia palveluita, kuten Facebookia ja WhatsAppia, käyttää noin kolmannes ikäluokasta.

Suositut sosiaaliset alustat, kuten Facebook ja WhatsApp, ovat hyviä vanhuksille – etenkin niille, jotka asuvat yksin tai kaukana perheestään.

Parhaat sosiaalisen median alustat vanhuksille

Facebook – Alusta yhteyden muodostamiseen ja yhteyden muodostamiseen ystävien ja sivujen kanssa. Sen avulla ihmiset voivat lähettää pikaviestejä rakkailleen, jakaa valokuvia, videoita, lähettää tilaa ja paljon muuta.

Zoom – Suosittu live-videopuhelualusta. Sen avulla ihmiset voivat käydä videokeskusteluja läheistensä kanssa ympäri maailmaa. Nauti henkilökohtaisista puheluista tai pidä kiinni koko perheestä ryhmäkeskustelussa.

WhatsApp – ilmainen pikaviestintä ja puhelut matkapuhelimiin ilman puheminuutteja tai tekstejä.

Instagram – paikka valokuvien jakamiseen. Jaa kuvia siitä, mistä välität, seuraajiesi kanssa, olivatpa he sitten ystäviä, perhettä tai muita kiinnostavia ihmisiä.

6. Ruoanlaitto

Aterian valmistaminen tyhjästä voi antaa sinulle suuren tunteen saavutuksesta sekä onnellisuuden tunteen, kun rakkaasi nauttivat tekemästäsi ruoasta.

Ruoat voivat tuoda ystäviä ja perhettä yhteen. Loppujen lopuksi kaikki haluavat ylpeillä isoäitinsä sunnuntai-illallisella! Mutta ruoanlaiton sosiaaliset edut eivät ole tärkeitä. Kotiruokien valmistaminen on myös hyvää terveydellemme. Me kaikki tiedämme terveellisen ruokavalion merkityksen, mutta tiesitkö, että kotiruokailu voi auttaa myös mielenterveyttäsi?

Jos et ole vielä innokas kokki, voit aloittaa muutamalla yksinkertaisella tavalla. Yritä luoda yksinkertainen ateriaohjelma, kokeile terveellisiä reseptejä ja oppia uusista elintarvikkeista ympäri maailmaa. Sen sijaan, että söisit ulkona tai ostat jalostettuja valmisaterioita, luo omat terveelliset ruokasi kotona. Jos sinä tai joku, jonka kanssa asut, on innokas puutarhuri, miksi et käyttäisi kotona kasvatettuja tuotteita ruoanlaittoon? Tämä voi olla yksi käytännön harrastusideoista luettelossamme – loppujen lopuksi kaikkien täytyy syödä! Oman ruoan valmistaminen voi säästää rahaa, tehdä sinusta terveemmän ja lisätä merkittävästi itsetuntoa.

7. Palapelit

Vanhemmille ihmisille on valittavissa paljon harrastusideoita, mutta yksi miellyttävimmistä ja innostavimmista on hyvä vanhanaikainen palapeli. Palapelityyppejä on niin monta erilaista, mukaan lukien todelliset valokuvat, sarjakuvat, maalaukset ja muut taustat.

Palapelejä on saatavana valtavasti eri kokoluokissa ja vaikeustasoissa 24 kappaleesta superhaastavaan 5000 kappaleeseen. Parasta palapeleissä on, että niitä ei tarvitse valmistaa yhdellä kertaa – pysähdy ja palaa heidän luokseen aina, kun se sopii sinulle.

Kaikenlaiset pulmapelit antaa aivoillesi loistavaa harjoittelua, joka auttaa ylläpitämään kognitiivista toimintaa ja tukemaan terveellistä ikääntymistä. Tämä on erityisen tärkeää iäkkäille ihmisille, koska tutkimusten mukaan se voi auttaa viivästyttämään tai estämään dementian puhkeamista.

8. Lukeminen

Kuka ei rakasta hyvää kirjaa? Ei ole väliä oletko 65 vai 25, hyvä kirja voi tarjota viihdettä päiviksi.

Valittavana on niin monta eri tyylilajia, mikä tarkoittaa, että jokaiselle löytyy jotain.

Tietysti nykyään et edes tarvitse fyysistä kopiota kirjasta. Suurin osa nimikkeistä on saatavana myös e-kirjoina, joita voit lukea älypuhelimella, tabletilla tai e-lukijalla. Äänikirjat ovat viime vuosina nousseet myös suureen suosioon, ja niitä voi kuunnella vaikka kotitöitä tehdessä tai ulkona lenkkeillessä.

Lukeminen auttaa parantamaan muistia, terävöittämään päätöksentekotaitoja, vähentämään stressiä ja auttamaan ihmisiä nukahtamaan nopeammin.

9. Opi soittamaan soittinta

Kuinka monet ihmiset haaveilivat muusikonurasta, kun he olivat pieniä? Vaikka et ehkä myy stadioneja täyteen, musiikki on niin hieno harrastus kaiken ikäisille. Valittavana on paljon instrumentteja, kuten kitara, rummut, piano, saksofoni tai viulu.

Uuden taiton opettaminen itsellesi tarjoaa stimuloivan henkisen haasteen, joka on tärkeä taistelussa dementiaa ja kognitiivista heikkenemistä vastaan. Kehität myös ajanhallinta- ja organisointitaitojasi oppimisprosessin aikana, koska sinun on annettava sille aikaa ja huomiota, jos aiot edetä.

Käsi-silmä-koordinaatiosi paranee myös, kun aivosi työskentelevät muuntamaan sivulta luettavat nuotit erityisiksi käden liikkeiksi, hengitystekniikoiksi ja rytmeiksi.

On sanomattakin selvää, että soittimen soittaminen on hauskaa!

10. Mallirakennus

Pienoismallin rakentamisesta voi tulla jopa riippuvaiseksi, varsinkin kun sinun ei tarvitse edes lähteä kotoa. Joidenkin suosikkiautojesi tai lentokoneidesi kokoaminen voi auttaa sinua kehittämään kätevyyttäsi, koordinaatiotasi ja kärsivällisyyttäsi. Pienoismalleja rakentamalla voi oppia myös näitä taitoja: Tutkiminen, suunnittelu, leikkaaminen, kuvanveisto, hionta, liimaaminen, yksityiskohtien huomiointi, valokuvaus.

Mallin rakentaminen voi olla hyvä stressin lievitin. Voit paeta omalan pieneen maailmaasi keskittyäksesi yksinomaan viimeisimmän projektisi rakentamiseen, puhdistaaksesi mielesi päivittäisistä ongelmista tai huolista.

Mallirakentaminen on myös hieno harrastus, jota voit nauttia lastenlasten kanssa. Voit rakentaa projekteja yhdessä, vahvistaa suhdettasi ja opettaa heille hyvän tiimityön hyödyt.

Lopuksi, saavutuksen tunnetta, joka sinulla on, kun viimeisin projekti on valmis, ei voi voittaa. Voit ottaa askeleen taaksepäin ja arvostaa juuri rakentamaasi mallia, ennen kuin lisäät sen kokoelmaasi – kenties mallihyllyyn?

11. Lintujen tarkkailu

Lintujen tarkkailuun osallistumisesta on paljon etuja. Paitsi että matkustat ympäri maata ja mahdollisesti maailmaa, voit myös nähdä joitain planeettamme merkittävimpiä lajeja.

Lintujen tarkkailu yhdistää useiden harrastusten edut: liikunta, uuden oppiminen ja ulkoilu. Ulkona oleminen on hyvä mielenterveydellesi, koska se parantaa mielialaasi ja antaa sinulle tilaa ajatella. Lintujen tarkkailu on loistava tilaisuus pohtia tai vain rentoutua ja ajatella rauhoittavia ajatuksia. Paitsi että, kehosi imee myös D-vitamiinia auringosta ja hengittää raitista ilmaa koko päivän.

Hyödyt myös refleksien ja henkisen valppauden parantumisesta. Lintuharrastajana sinun on oltava valmis hyppäämään kiikarillasi tai kamerallasi, jotta saat vilauksen linnusta. Lintu voi ilmestyä ja olla poissa silmänräpäyksessä. Lintujen tarkkailijoiden on pysyttävä terävinä saadakseen vihjeitä siitä, että lintu saattaa olla lähellä.

Usein kävelet kilometrejä ja vaellat maastossa löytääksesi tietyn tyyppisen linnun. Tämä tarjoaa huippuluokan kardiovaskulaarisen harjoittelun, joka on hyvä sydämellesi ja yleiselle terveydelle.

12. Lemmikkieläimet

Lemmikin omistaminen voi tarjota sinulle ystävällisen kumppanin ja jonkun, joka keskittyy energiaasi joka päivä. Esimerkiksi koiran hankkiminen on hienoa, jos asut yksin, sillä se torjuu ikävystymisen tai yksinäisyyden tunteita.

Lemmikkieläimet antavat sinulle vastuuntunnon. Tiedät, että sinun on syötettävä heidät, vietävä kävelylle, pidettävä ne puhtaina ja suojattava mahdollisilta vaaroilta kodin ja ulkomaailman ympärillä. Monet ihmiset, etenkin iäkkäät, kokevat suurta tyydytystä hoidettaessa jotakuta muuta. Kun lapset kasvavat ja lähtevät kotoa, lemmikki voi olla hyvä tapa auttaa täyttämään tyhjä pesä.

Tieteellisen tutkimuksen mukaan lemmikin silittäminen voi vähentää stressiin liittyvien hormonien määrää veressä. Lisäksi pörröinen ystäväsi tuntuu yhtä mukavalta!

13. Matkustaminen

Miksi et irrottautuisi arkirutiineistasi ja lähtisi matkalle. Vaihtoehdot ovat lukemattomia. Jo kotimaa tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa. Ulkoimaille lähtiessäsi voit valita turvallisen pakettimatkan, jolla kaikista tarpeistasi on huolehdittu. Paljon matkailleena voit itse räätälöidä ja suunnitella oman matkasi ja aikataulusi.

Ennen kuin lähdet mihin tahansa, varmista, että rokotukset ja vakuutukset ovat kunnossa, ja muista pitää kotisi turvassa ollessasi poissa.

14. Yhteisöryhmät

Yksinäisyys on yksi iäkkäiden ihmisten suurimmista ongelmista. Ystävät ja perheenjäsenet saattavat muuttua pois ja vanhemmat ihmiset voivat kohdata yksin elämisen. On tärkeää pitää yhteyttä ystäviin ja perheeseen – loppujen lopuksi yksinäisyys voi aiheuttaa terveysongelmia. On kuitenkin täysin mahdollista elää yksin ilman yksinäisyyttä.

Onneksi on olemassa monenlaisia yhteisöryhmiä, jotka perustuvat useisiin eri harrastuksiin ja kiinnostuksen kohteisiin. Esimerkkejä ryhmistä, joissa voit tavata ihmisiä:

Taide- ja käsityöryhmät, liikuntatunnit, ruoanlaittokurssit, kuorot, tanssit, lukupiirit, urheiluseurat.

Liittyminen tällaiseen ryhmään voi tutustuttaa sinut muihin ihmisiin, jotka jakavat kiinnostuksesi ja asuvat lähellä. Voit saada uusia ystäviä ja täyttää kalenterisi jännittävällä toiminnalla ja sosiaalisilla tapahtumilla – täydellinen ylläpitämään vahvaa sosiaalista verkostoa. Voit jopa poimia uusia harrastusideoita tapaamistasi ihmisistä.

15. Aikuiskoulutus

Myös aikuiskoulutuskurssilla liittymisellä voi olla suuria sosiaalisia etuja:

Tavata uusia ihmisiä, joilla on samat kiinnostuksen kohteet.

Jakamalla tarinoita uusille ihmisille.

Jaetaan neuvoja ja vinkkejä koko kurssin ajan.

Uusien taitojen oppiminen korkeakoulussa tai yliopistossa pitää aivot terveinä. Itse asiassa Alzheimeri-yhdistyksen tutkimus osoitti, että koulutus voi viivästyttää dementian puhkeamista.

Uuden taiton oppiminen ja tenttien suorittaminen antaa sinulle mahtavan tunteen tavoitteen saavuttamisesta. Aktiivinen elämäntapa on elintärkeää yksinäisyyden torjunnassa.

Käy paikallisen korkeakoulun tai yliopiston verkkosivustolla nähdäksesi mitä kursseja on tarjolla. Monia kursseja on saatavilla verkossa, jotta voit pysyä turvassa kotona koronaviruksen aikana.

Tässä siis vain 15 vinkkiä. Toivottavasti Kultaiset Vuodet -sivustolta löydät lisää ideoita ja ajatuksia elämääsi.